Publieksprijs 2013

 

De winnaar van de eerste editie van de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie is Erfgoed Leiden en omstreken met het project Naar de stad?

 

Tijdens de 'zeepkistsessie' op het archeologiecongres de Reuvensdagen in Groningen hebben vier genomineerden hun project gepresenteerd. De jury heeft samen met het aanwezige publiek de uiteindelijke winnaar bepaald. Naar de stad is geen klassiek lesprogramma, niet door kennis uit te dragen, maar door kinderen zelf te laten beleven komen vragen naar boven en worden kinderen, leerkrachten en ouders geënthousiasmeerd. De doorslag gaf uiteindelijk de enthousiaste presentatie van Susan Suèr en Barbara Gumbert van Erfgoed Leiden en omstreken. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van de Limburgse kunstenaar Thomas Junghans.en een oorkonde. De prijs werd uitgereikt door Karianne Winthagen, bestuurslid Stichting Archeologie en Publiek.

Maatschappelijke relevantie van archeologie

 

De Stichting Archeologie en Publiek (SAP) wil met deze prijs de maatschappelijke relevantie van archeologie laten zien. Projecten die archeologie en publiek op een originele, creatieve en succesvolle wijze aan elkaar verbinden en beleefbaar maken, kwamen in aanmerking voor de prijs.  Uiteindelijk zijn 27 projecten aangemeld, hieruit heeft de jury een shortlist van vier kandidaten geselecteerd. De prijs laat niet alleen zien welke initiatieven er zijn op dit gebied. Het is ook bedoeld als aanmoediging voor het uitvoeren van  meer archeologische publieksprojecten.